Wandelen in de Ardennen: 4 tips

Wil jij een actieve natuurvakantie beleven zonder ver te hoeven reizen? Dan is wandelen in de Ardennen de perfecte optie! Dit mooie natuurgebied strekt zich uit over het oosten van België en is perfect voor actieve vakantiegangers. Je kunt er lange wandeltochten maken, uitgebreid mountainbiken of kanovaren op de Semois of de Lesse . Je kunt ontzettend avontuurlijk wandelen in de Ardennen. Naast dichte wouden vindt je er groene landschappen vol heide- en grasland. Ook worden de Ardennen gekenmerkt door de vele veenmoerassen en wateren die het gebied rijk is. Er zijn ontzettend veel bewegwijzerde wandelroutes te volgen in de Ardennen. Wandelen in de Ardennen is het hele jaar door mooi. Wil jij weten wat de leukste wandelroutes zijn voor een hiken in de Ardennen? Lees dan gauw verder!

De Hoge Venen

Wandelen is eigenlijk overal mooi in de Ardennen. Het bosrijke gebied vol laaggebergte leent zich perfect voor afwisselende tochten vol natuurschoon. Laat je betoveren door het groene landschap en kom helemaal tot rust tijdens een van de mooie wandelroutes door de Ardennen. Een populair gebied om doorheen te wandelen zijn de Hoge Venen, ook wel Oostkantons genoemd. Hier vind je onder andere de valleien van de Hoëgne, de Statte en de de Trô Maret. Ook kom je hier langs de Bayehon beek, die water aanvoert voor een van de grootste watervallen van het land. Ten slotte bestaan de Hoge Venen ook nog uit de Venen rondom de Botrange. Er zijn tientallen afwisselende, bewegwijzerde wandelroutes te maken door dit deel van de Ardennen. 

De vallei van Semois

De 190 kilometer lange Semois is een van de langste rivieren van het gebied. Vanaf het startpunt van de rivier in Aarlen tot aan het punt waar de Semois uitmondt in de Maas, kun je ruim 200 kilometer wandelen. De wandeling loopt langs de GR16 en is een van de makkelijkst te volgen wandelroutes van de Ardennen. Onderweg kom je langs de mooiste plekken van de Semois vallei. Het Grote Routepad wordt aangeduid als een van de meest fysiek uitdagende wandelroutes van de Ardennen en België. Wie zich hieraan waagt wordt echter beloond met prachtige landschappen. De Semois vallei wordt ook wel ‘Het Belgische Canada’ genoemd. De natuur is er prachtig mooi en helder groen. Na iedere bocht wordt je weer beloond met een nieuw schitterend landschap. Dit maakt de GR16 route tot een van de mooiste wandelingen van de Ardennen. 

De Ourthevallei

Een andere vallei waar je prachtig kunt wandelen in de Ardennen is de Ourthevallei. Hier ben je op de juiste plek voor het spotten van allerlei wilde dieren, waaronder bevers. Sinds bevers hier in het wild zijn uitgezet is de populatie flink gaan groeien. Er zijn dan ook veel wandelpaden langs rivieren waar de bevers hun burchten hebben gebouwd. De kans dat je de dieren hier live in actie ziet is dan ook levensgroot aanwezig. De groene oase die de Ourthevallei genoemd wordt, is perfect voor een natuurwandeling. Je wandelt er langs ruige rotswanden, charmante dorpen en woeste rivieren, waaronder het stuwmeer van Nisramont. Ook de vallei van de Ninglinspo is een echt hoogtepunt tijdens een van de mooiste wandelingen van de Ardennen. 

De Escapardenne Eisleck Trail

De Escapardenne Eisleck Trail is een van de populairste wandelroutes van de Ardennen. Je doorkruist hier verschillende ongerepte natuurgebieden en wandelt er door de meest prachtige valleien. Onderweg kun je uitstapjes maken naar karakteristieke oude dorpjes en genieten van de ultieme rust om je heen. De Escapardenne Eisleck Trail is een van de meest kwalitatief hoogstaande bewegwijzerde wandelroutes van de Ardennen. Het is dan ook niet voor niets dat het wandelpad als eerste route in de Benelux de titel ‘Leading Quality Trail’ kreeg. Tijdens deze tocht kijk je je ogen uit aan schilderachtige dorpjes en groene eikenbossen en dennenwouden. De route is een perfecte mix van schone natuur en interessante historie en cultuur. Zo kom je er – naast de vele leuke dorpjes – langs een oude Keltische vesting, mooie historische kloosters en een enorm stuwdamproject. De route is afwisselend en uitdagend, en absoluut een van de leukste plekken om te wandelen in de Ardennen. 

© 2024 — vakantiehuisdirect.nl — development by Harris Software