Naar de Dolomieten in Italië: 5 tips

Natuurliefhebbers van over de hele wereld reizen ieder jaar weer af naar Italië voor een bezoekje aan de Dolomieten. Deze bergketen in Zuid-Tirol staat sinds 2009 vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met zijn immens hoge toppen, ruige rotswanden en groene valleien is het dan ook een van de mooiste natuurgebieden van heel Italië. De hoogste van de Dolomieten is de 3343 meter hoge Marmolada. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van het Italiaanse landschap. Wie op zoek is naar een vakantiebestemming voor een actieve vakantie in de mooie natuur is aan het goede adres bij de Dolomieten. Je maakt er geweldige wandelingen en fietstochten. ’s Winters is het berggebied een waar winterwonderland en kun je er geweldig wintersporten.

Sass Pordoi

Hoewel de Alpen een stuk bekender zijn, doen de Dolomieten zeker niet onder aan schoonheid. Wie wil genieten van spectaculaire uitzichten kan de Sass Pordoi bezoeken. Deze bergpas ligt tussen de Sella en de Marmolada in. De weg ligt hier op bijna 3 kilometer hoogte, wat de Sass Pordoi tot de hoogste geasfalteerde weg van de Dolomieten maakt. Je kunt hier genieten van prachtige vergezichten over de gehele omgeving, zowel te voet als tijdens een roadtrip. Wie een echt avontuur wil beleven kan een kabelbaan nemen, helemaal tot bovenaan de pas. Het prachtige uitzicht vanaf de top is een van de mooiste bezienswaardigheden die je zult tegenkomen in de Dolomieten. 

Parco Naturale Adamello-Brenta

Dit prachtige natuurgebied is een van de grootste beschermde natuurparken van Italië. In het unieke Adamello Brenta park ontmoeten de Dolomieten en de Alpen elkaar. Het graniet van de Alpen gaat hier over in het kalksteen van de Dolomieten. Deze prachtige mix van gesteenten is behoorlijk uniek en zorgen voor bijzondere natuurverschijnselen. Nergens in de Dolomieten kun je zo mooi wandelen als in Parco Naturale Adamello-Brenta. Je kunt hier onder andere de Via delle Bochette volgen, een van de beroemdste wandeltochten ter wereld. Deze route brengt je langs verschillende mooie bezienswaardigheden in de Dolomieten, waaronder de 400 meter hoge rotstoren Campanile Basso. 

Sella Ronda

Ervaren wielrenners die op zoek zijn naar een flinke uitdaging kunnen zich wagen aan de Sella Ronda. De Dolomieten staan bekend om deze wielrenroute die gevolgd wordt tijdens de Giro d’Italia. Echte fanatiekelingen fietsen de gehele route van ruim zeventig kilometer en volgen hierbij het voorbeeld van bekende sporters als Tom Dumoulin. Tijdens het fietsen kijk je je ogen uit aan de bijzondere vergezichten en prachtige bergen. Zo kijk je onderweg uit over de toppen van de Fausto Coppi en de Campolongo berg. Het zwaarste deel van de route is de klim over de Pordoipas. Hoewel de tocht een behoorlijke beproeving is, is het de moeite zeker waard. Maar weinig mensen kunnen zeggen de beroemde Sella Ronda overwonnen te hebben. 

Het Gardameer

Voor wie de Dolomieten bezoekt om zowel te wandelen als te ontspannen, is het Gardameer de perfecte vakantiebestemming. Dit beeldschone meer is een van de mooiste bezienswaardigheden rondom de Dolomieten. Het noordelijke deel van het Gardameer is het mooiste. Hier bevinden zich uitlopers van het gebergte en is het een stuk minder toeristisch dan aan de andere delen van het meer. Je geniet er van een heerlijke vakantie vol ontspanning. Naast lekker zonnen en zwemmen kun je er genieten van prachtige uitzichten. Rondom het meer zijn verschillende leuke dorpjes gevestigd waar je de typisch Italiaanse sfeer op kunt snuiven. Het allerleukste is om te verblijven in een agriturismo rondom de Dolomieten. Zo bevindt je je te midden van de locals op een kleinschalige accommodatie. De perfecte uitvalsbasis om te genieten van het authentieke Italië.

© 2024 — vakantiehuisdirect.nl — development by Harris Software